En dan komt de dag dat ik moet kiezen wat er in mijn rugzak meegaat.

Shakedown hike.

Tijdens de Dutch Mountain Trail + Krijtland Pad in de zomer van 2021 heb ik mijn eerste zogenaamde “shakedown” hike gehad.

Een shakedown hike wil zeggen dat je je rugzak volpakt met wat je denkt nodig te hebben/ niet zonder te kunnen en je gaat op pad. Hierna beslis je wat je wel en niet hebt gebruikt en doe je aanpassingen in je tas.

In Limburg liep ik met 25 kilo op de rug. Vuistregel is dat je niet meer dan 20% van je lichaamsgewicht op je rug draagt. Ik weeg 65 kilo, dat betekend dat ik nog behoorlijk wat keuzes moet gaan maken want 13 kilo is niet veel.

Gelukkig spelen er nog een hoop andere factoren een rol waar ik me probeer goed op voor te bereiden.

  • Wandelervaring met een zware rugzak in de bergen heb ik wel, ook op alpien nivo. Ik weet hoe ik mijn voeten neer moet zetten en hoe mijn lijf aanvoelt met een zware rugzak achterop.
  • Wandeltechniek bergop en bergaf heb ik goed onder de knie en sinds 2021 loop ik met stokken en ben daar erg handig mee.
  • Kracht train ik 2 keer in de week bij de CrossFit.
  • Balans is een sterk punt, mede door de wekelijkse Taiji lessen maar ook de ervaring maakt dat mijn voeten altijd met gemakt de weg aanvoelen.
  • Conditie oefen ik door vaak naar mijn werk te fietsen en in de laatste maanden ook eens per week naar mijn werk te lopen met volle bepakking.
  • Blessures komen en gaan en maken me een poos wat nerveus. In de periode na het overlijden van mijn vader zijn mijn spieren heel moe. Ik ga vaak door mijn kruisbandloze linker knie en moet even een tandje terug doen. Als mijn linker knie weer hersteld is gaat mijn rechterknie ineens raar doen. Is dit nog van eenzijdige overbelasting of is dit wat anders. Ik ontdek dat met name dat ik de CrossFit met iets te zware gewichten doe, dus dat pas ik aan. Liever wat meer herhalingen dan steeds zwaarder gewicht. Mijn lijf hersteld weer en ik ben dankbaar dat dit zo werkt. Goed luisteren en op tijd een stap terug doen. Helemaal stoppen is niet direct nodig dus. Goed om te weten voor onderweg.

Ik voel dat ik conditioneel er klaar voor ben.

In de zomer van 2022 ga ik met mijn zus Korina op wandelvakantie in Noorwegen. Weer is de rugzak 25 kilo want ik neem voor 14 dagen eten mee. Dit doe ik bewust omdat ik in Amerika ook start met 100 mijl wildernis waar ik in ongeveer 10-14 dagen doorheen moet lopen zonder bevoorrading mogelijkheden. Noorwegen is een pittige en uitdagende vakantie qua gewicht en terrein maar ik merk dat ik er geen lichamelijke last van heb. Ben goed in balans, gebruik mijn stokken wijs en kan zelfs met in touwen klimmend de berg op en af. Bij de schuine helling over het sneeuwveld doe ik wel de riemen los want ik besef heel goed dat als ik ga glijden, de 25 kilo me zo naar de bodem van het meer trekt.

Deze vakantie in Noorwegen is mijn vertrekpunt om de rugzak te optimaliseren in gewicht en gebruik.

Vanaf de zomer 2022 tot aan mijn vertrek ben ik dan ook regelmatig bezig met bekijken wat lichter kan, welke spullen een dubbelrol kunnen vervullen. Kies ik ook heel bewust voor luxe en comfort en eindig ik uiteindelijk een week voor vertrek met een tas van weer precies 25 kilo. Dan moet er nog 10 dagen warme maaltijden in en 1 liter water… Tja.

Ik besteed het laatste weekend aan kiezen wat er nog uit kan. Ik zet alles in Lighterpack om te kijken hoe de verhouding in gewicht eruit zien en ook leuk om te laten zien wat er allemaal mee gaat op mijn reis.

Ik zal tijdens mijn reis dit onderwerp zo nu en dan eens de revue laten passeren waneer ik voor keuzemomenten kom te staan dat er dingen wegmoeten of dat er een reden is heel erg blij met een item te zijn of juist niet.

Op dit moment zitten de onderstaande items in mijn rugzak:

Met nog geen week te gaan voordat ik in het vliegtuig stap heb ik nog steeds last van keuze stress. Wat ga ik mee nemen.

Tijdens mijn laatste CrossFit training, voorafgaand aan mijn reis, volbreng ik redelijk makkelijk de zware workout “The Murph”. Welliswaar in “Cindy” variatie en mbv wat kleine aanpassingen, maar toch.

Het geeft een mooi beeld hoe sterk ik ben geworden afgelopen jaar. In een uur tijd: 1 mijl rennen – hierna 100 pull-ups (met elastiek) – 200 push-ups (waarvan 100 op de knieën) – 300 airsquats – 1 mijl rennen. Ik voel me sterk maar ga ik met dit sterke lijf 25 kilo tillen en genieten van het comfort wat in die rugzak zit of moet er toch nog wat uit. Een Cindy is een setje van 5 pull-ups – 10 push-ups – 15 airsquats –> en dit doe je dan 20 keer.

Als ik thuis kom is het zover. Het grote keuze moment is aangebroken.